Tvär(s) nybildat nätverk för jämställdhetsfrågor

Hej
Här kommer en insändare från AIP den 28 oktober 2005

"Det socialdemokratiska partiet är feministiskt. Vi vill att kvinnor och män ska ha samma möjligheter, rättigheter och skyldigheter;" läser vi i kongresshandlingarna.

 

I program efter program kan vi läsa om vårt partis välvilja att skapa ett jämställt samhälle. Och tittar vi ut över världen ser det onekligen bättre ut i Sverige än i resten av världen. Vi är helt enkelt det bästa partiet i det bästa landet i världen när det gäller jämställdhet!

 

Men det räcker inte. Vi ser också en annan bild. Kvinnor har fortfarande väsentligt mindre makt och inflytande, lägre lön och livsinkomst, får sämre vård och rehabilitering, tar större ansvar för obetalt arbete och omsorg om barn och äldre, utsätts mer för våld av närstående.

 

Nu har vi en kongress framför oss där vi ska göra avstamp inför kommande år, och snart har vi ett val att vinna. Nu gäller det att vi tar i med krafttag för att komma till rätta med problemen.

 

Vi har bildat ett litet nätverk som vi kallar Tvär(s), ett tvärfackligt s-nätverk för jämställdhetsfrågor. Vi är riksdagsledamöter och eu-parlamentariker, kommer från olika yrken, har olika ålder och olika kön, och också olika erfarenheter av ojämställdhet på arbetsmarknaden och i familjelivet. Nätverket har just bildats, men har redan börjat samarbeta med såväl LO som TCO och SACO. Jämställdhetsfrågorna går på tvärs genom alla samhällsklasser. Vi vill fråga facken: vad upplever ni för problem? Vilka frågor ska vi driva? Vad kan vi göra tillsammans?

 

Vi behöver inte stanna där. Kanske bjuder vi in näringslivet. Vad ser deras företrädare för hinder för jämställdheten? Varför består löneskillnaderna? Varför finns få så kvinnor i bolagsstyrelserna? Varför hånas fortfarande män som tar ut föräldraledighet på många arbetsplatser? Vad kan vi göra politiskt för att bekämpa detta?

 

Det gäller att alla goda krafter ställer upp. Ibland måste vi fatta beslut som näringslivet ogillar, men lika ofta kanske vi kan råda bot på något problem tillsammans. En ledsam sak är, att trots vår goda vilja, ser jämställdheten inte särskilt bra ut i den offentliga sektorn heller, en del av samhället som vi politiskt kan påverka ganska lätt.

 

Nu gäller det att vi gör verklighet av alla vackra ord. Det räcker inte att vara ett nästan jämställt land.

 

 

Ronny Olander, Britta Lejon, Christer Engelhardt, Siw Wittgren-Ahl, Göran S Persson, Susanne Eberstein, Kurt Kvarnström, Inger Segelström

 

Tvär(s) – Tvärfackligt s-nätverk för jämställdhetsfrågor


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress:

URL:

Kommentar:

Trackback