Alkoholskattesänkning eller ej?

Hej
Jag har på min hemsida en omröstning om alkoholskatten skall sänkas eller ej.
Regeringens utredare föreslog bland annat ett sådant förslag, för att kunna bibehålla Systembolaget och ha en fortsatt kontroll i preventivt syfte.
Det som känns märkvärdigt i denna viktiga debatt om Systembolagets vara eller ej, är att vi diskuterar i massmedia eller politiskt ofta bara den (ungefär) tredje flaska i spritform som säljes på bolaget.
Men de andra 2 omräknat i spritmängd då?

Som utgöres av antingen svartsprit, hemkört eller köpt legalt utomlands.
Jag skulle önska att vi fick en mycket breddare debatt där vi i folkdjupet fick klart för oss vad spriten, vin ,öl, alkoläsk, spritvanor ställer till med. Utredaren Kent Härstedt föreslog en rejäl folkhälsoupplysning också plus en mängd andra intressanta förslag.

Det behövs en mycket större och djupare diskussion än bara om skattens sänkning/ höjning eller ej.
Vidare alla de mörkblå visonerna om att vin och öl till att börja med skall kunna köpas i varuhandlen.

Kolla läget bara hur det alltför ofta går till att köpa öl och cigaretter i dag i varuhandeln, många sköter det bra men alltför många gör det inte. Är det barn och ungdomar som skall vara provpersoner för dessa fantasier. Eller andra som har bekymmer redan idag. Svaret är NEJ enligt mitt sätt att se, det är alltför lätt att säga: det måste vara upp till var och en.


min hemsida når du på http://www.socialdemokraterna.se/ronnyolander


Kommentarer
Postat av: Christer Eklund

Hej Ronny!
Var får du alla dina frågor ifrån?
De är ju riktigt bra!

Jag tycker inte att man ska sänka alkoholskatten.
Mina skäl är ganska enkla.

Varför finns alkoholskatten överhuvudtaget, förutom att skapa inkomster till välfärden?
- För att göra det dyrt för folk att supa.
- Det finns fler människor än i Skåne som berörs av alkoholskatten. Den vanliga alkisen på torget någonstans norr om Osby, har varken kapacitet
eller ekonomi för att ta sig över sundet för att storhandla. Vad gör då en sänkt alkoholskatt för honom? Även om han handlar lite billigare av sin
leverantör, så är andelen alkoholister bland alla svenska alkoholdrickare inte mer än några procent. Dessutom är leverantörens literpris högre än en
vanlig pava hembränt.

Vad jag inte förstår är vilken prioritering som använts som skäl, när det finns många andra skatter att sänka för oss knegare. T.ex bensinskatten eller miljöskatterna. Eller varför inte behålla skattenivåerna, men istället använda sänkningsutrymmet för att subventionera investeringar till omställning från bensin till E85-bränsle. Metanolen är ju både billigare och
miljövänligare. Dessutom finns det utrymme för att skapa en stor svensk produktion av E85 till både kvalitet och pris. Idag är det bara Polen i norra europa som har en produktion som räcker till och håller måttet.

Och visst. Du har rätt i att folk handlar mindre och mindre på systemet. Men här handlar det mer om tillgång och efterfrågan, än om en skattereform. Kommer folk att handla mer på systembolaget om alkoholskatten sänks?
Jag tror inte det. Det som händer är att man ökar tillgången på alkohol. Dessutom är det inte säkert att de stora fabrikanterna behåller sina priser när kundens förutsättningar blir billigare. Jag tror inte att de vinner på priset. Mer på omsättningen.
Att sänka alkoholskatten känns lite som tonåringen som vill att farsan ska köpa ut, men där farsan tänker att 'ja det är bättre jag gör det, än att pågen får tag i svartbränt'.
Istället borde fokus ökas betydligt mer på diskussioner kring alkoholen överhuvudtaget, precis som du säger.
Ska man klara hem frågorna måste frågan ställas om vardagsdrickandet också. Är det rimligt för ett barn att lära av föräldrarna att det är OK att dricka öl och vin, även mitt i veckan?
Har vi samma syn på alkohol som med godis, eller som potatisen till kotletten?

Behåll alkoholskatten!

Vi hörs!

2005-09-23 @ 09:15:44
Postat av: Ronny Olander

Hej Christer
Tack för vänligt påpekande om frågorna.
Ja, du har rätt. Detta är viktiga frågor om alkoholskatten och det finns en stor spännvid i uppfattningar.
Speciellt bekymmer är problemet i Skåne med närheten till Europa-Danmark-Tyskland-osv
Du påpekar också helt rätt att föräldrarna har en stor och viktig roll-inte minst som föredöme och ansvarstagande. Alltför många lämpar över frågan till skolans värld. De har också en viktig roll att spela men kan aldrig ta över föräldraansvaret.
Ronny Olander

2005-09-25 @ 21:28:51

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress:

URL:

Kommentar:

Trackback