Inte så kul att Sverige förlorade och inte gick vidare men....

Ja, det var inte kul att det blev som det blev att inte Sverige gick vidare i fotbolls VM men de kämpa väl och kom långt men det räckte som bekant inte men..........
Det är en sak jag inte riktigt fattar, nämligen alla de expeter som redan innan matchen "visste" hur det skulle gå samt alla efteråt som då visste att det skulle bli som det blev.
Det måste någonstans finnas ett matchresultat som vi vanliga inte kände till och tänk så duktiga många är som finns utanför plan.
Hade de spelat så hade vi vunnit, mot Tyskland och även VM-turneringen.
Visst skall man få ha uppfattningar men någon gång kunde det vara klädsamt med lite mera positivt tänkande, både före, under och efter matcherna.

Göran Persson i partiledaredebatten

Höstens val blir ett vägval för Sverige. Detta kunde konstateras under partiledardebatten som hölls i riksdagen onsdagen den 15 juni. Vår politik med ökad social trygghet och rättvis fördelning står mot högeralliansens politik för ökade klyftor och nedmontering av den gemensamma välfärden.

Under debattens gång lyfte Göran Persson fram visioner om framtiden medan Fredrik Reinfeldt och högeralliansen mest ägnade sig åt svartmålning och undvek att svara på frågor om den egna politiken. Någon förklaring på varför vi ska sänka skatten med 250 miljarder – så att var femte skattekrona försvinner från vår gemensamma kassa – uteblev helt.

Göran Persson däremot koncentrerade sig på att förtydliga att den socialdemokratiska politiken går ut på att bygga ett Sverige där människor vågar satsa nytt. Detta gör Sverige starkt och konkurrenskraftigt. Moderaternas och högeralliansens skattesänkningar och nedskärningar i vår gemensamma trygghet skapar istället klyftor i samhället, en politik som innebär att grupp ställs mot grupp där de som har det sämst ställt får det ännu sämre.

Göran Persson riktade också fokus mot hur vi kan förbättra välfärden nu när det går så bra för Sverige, samtidigt som Fredrik Reinfeldt och högeralliansen förespråkar en försämring av tryggheten för sjuka och arbetslösa. ”Vi socialdemokrater vill fortsätta att satsa på barnen och göra Sverige till världens bästa land att åldras i”, fortsatte Göran Persson. Detta står i stark kontrast till moderaternas politik som skulle resultera i en bestraffning av bland andra förtidspensionärer genom att försämra deras ålderspension och ge dem högre skatter än de som arbetar. Utöver detta vill moderaterna dessutom höja avgifterna för medicin och sjukvård.

På det hela taget kan partiledardebatten sammanfattas med löftet att den moderatstyrda högeralliansens politik kommer att lämna många människor i sticket. Det kan vi socialdemokrater aldrig acceptera. I vårt Sverige ska alla med. Ingen ska lämnas efter.

2006-06-15 15:04

Regionpolitik Skåne-jämställdhet

Män tjänar mer än kvinnor i så gott som alla sammanhang i samhället. Oavsett om man jämför män och kvinnor med samma arbetsgivare, inom samma yrkeskategori eller mellan likvärdiga yrkeskategorier kommer männen ut som vinnare. Kvinnor diskrimineras på arbetsmarknaden vid såväl anställning, lönesättning som befordransmöjligheter. Detta är en av vår tids viktigaste frågor och både politiker, arbetsgivare och fackliga organisationer har ett ansvar för att förbättra villkoren för kvinnor. I vår roll som politiker och även arbetsgivare inom Region Skåne ska vi ta vårt ansvar.

I förslaget till budget för Region Skåne 2007 har vi i majoriteten valt att satsa 40 miljoner kronor på rättvisare löner. Det är pengar som går utöver det ordinarie löneutrymmet och ska användas till att höja de lägsta lönerna samt för att få bort osakliga löneskillnader på grund av kön.

Enligt diskrimineringslagstiftningen får inte osakliga löneskillnader på grund av kön förekomma. Likvärdiga jobb ska ge lika lön. Undantag från huvudregeln medges om det är motiverat utifrån marknadsmässiga skäl. Sakligt motiverade löneskillnader på grund av kön är alltså tillåtet. Det ska tilläggas att dessa löneskillnader alltid utfaller till mansdominerade yrkesgruppers fördel.

Sådana undantag finns i Region Skåne idag i det arbete vi bedriver för jämställda löner. Detta kan möjligtvis vara sakligt i juridisk mening, men det kan aldrig vara rättvist. Det finns goda skäl att börja åtgärda denna orättvisa.

Med en satsning på 40 miljoner kronor kan vi göra två saker. Vi kan höja lönen för de lägst avlönade grupperna inom vården. Den som utför ett viktigt jobb för regionen ska ha skäligt betalt. Vi kan därutöver påbörja ett arbete som ser till att få bort de löneskillnader som finns mellan män och kvinnor, ”sakliga” eller ej. Då det totalt sett handlar om väldigt stora belopp är det inte möjligt att åtgärda alla orättvisa löneskillnader på en gång. Det är istället ett arbete som kommer att bedrivas på lång sikt och i samarbete med de fackliga organisationerna.

Lika viktigt som en rättvis lönesättning är rätten till en heltidslön. En bra månadslön på pappret blir snabbt svår att försörja sig på för den som jobbar deltid. Även i den frågan visar det sig att kvinnor är missgynnade. Den orättvisa som redan finns i lönesättningen förstärks av att ett stort antal deltidsanställningar i kvinnodominerade yrkesgrupper. Vi fortsätter därför arbetet med att kunna erbjuda alla som så önskar en heltidstjänst. Av ca 1300 deltidsanställda som önskat ökad tjänstgöringsgrad har drygt 1000 kunnat erbjudas heltid. Uppdraget att erbjuda även resterande heltid ligger kvar och nya tjänster som utlyses ska vara heltid.

En aktiv personalpolitik måste givetvis vara aktiv på bred front. Målet är att alla våra anställda ska vara friska och välmående, kunniga och trygga. Tillsammans med personalen ska vi ständigt förbättra våra arbetsplatser. De enskilt viktigaste faktorerna för låga sjukskrivningstal på en arbetsplats är lönen, arbetsmiljön och arbetets innehåll. Den som känner att man har ett uppskattat jobb där man får trivas och känna sig trygg och kan utföra saker som känns viktiga och utvecklande är i lägre grad sjukskriven än den som upplever det motsatta. Det är egentligen inte särskilt konstigt. Det är därför våra satsningar i stor utsträckning riktar sig mot de lågavlönade och lågutbildade yrkesgrupperna.

Goda villkor för vår personal är en förutsättning för att vi ska kunna erbjuda bästa möjliga service och sjukvård till skåningarna. Därför är alla våra prioriteringar, såsom rätt till heltid, friskvård, bättre möjligheter till kompetensutveckling och minskad sjukfrånvaro prioriteringar som kommer alla skåningar till del. En rättvis lön och en trygg anställning är inte minst viktig för trivseln på den egna arbetsplatsen.

I borgarnas budgetförslag i Region Skåne talas det i vanlig ordning mer om hur anställda ska kunna starta eget än om hur vi som stor arbetsgivare ska ta vårt ansvar för personalpolitik och jämställdhet i Region Skåne med 33 000 anställda. Vi vill genom vårt budgetförslag fortsätta utveckla den personalpolitik som vi har inlett denna mandatperiod. Vi har minskat sjukfrånvaron, om än allt för långsamt. Vi har erbjudit våra anställda som så önskar en heltidstjänst. Vi satsar 40 miljoner extra för jämställda och rättvisa löner. Detta är en del av vår politik för att skapa trygga, attraktiva och utvecklande arbetsplatser.

Rikard Larsson, regionråd (s) med ansvar för personal
Bo Lindquist (v), ledamot personalberedningen
Monika Ekström (mp), ledamot regionfullmäktige


Socialdemokratisk sjukvårdspolitik contra moderaternas

I augusti förra året anslöt vi Region Skåne till den nationella vårdgarantin och ett jättearbete för att minska vårdköerna påbörjades. Sedan dess har köerna mer än halverats, från 25000 väntande till 12000. Vi är långt ifrån klara, men vi har en oerhört positiv utveckling.
Ett stort tack till dem alla, finns mer att göra men det går i rätt riktning numera. 
Med kraftigt ökad produktion och kraftigt minskade vårdköer går vi med stormsteg mot en vård fri från köer och tillgänglig för alla. Vi håller vad vi lovar. Så enkelt är det.
Vi socialdemokrater står upp för den svenska solidariska sjukvårdsmodellen. När vi löser saker tillsammans blir vi starkare – och rättvisan ökar.

Moderaterna utmanar nu den svenska sjukvårdsmodellen.

Moderaterna vill sänka skatterna med 250 miljarder kronor. Det motsvarar var femte skattekrona. Alltså var femte läkare, var femte undersköterska och var femte barnmorska. Eller lika mycket som hela den svenska sjukvården kostar.
 
Moderaterna vill dessutom höja egenavgifterna för sjukvård och mediciner och samtidigt försämra högkostnadsskyddet. Varje uttag av receptbelagd medicin från Apoteket vill de avgiftsbelägga med 25 kronor.

Lägg därtill en massiv privatisering av sjukhusvården. I Stockholm vill moderaterna privatisera samtliga sjukhus.
Då blir det också fritt fram med ett system där skattebetalarnas pengar delas ut till privata aktieägare, och patienter med en privat sjukförsäkring ska kunna gå förbi i en egen gräddfil.
Sjukvården går från att vara en allemansrätt, till att bli en rikemansrätt. Till det samhället säger vi socialdemokrater ett definitivt NEJ .


LO-sektionen Trelleborg-Vellinge, torgmöte 9 juni 06

Ordf.Sven och kompisarna Ordf.Sven och kompisar inför mötet

På tidig lördagsförmiddag 10 juni var LO-sektion Trelleborg-Vellinge på plats igen tillsammans med ett 10-tal medlemmar och den mycket populäre musikanten Mats.

Inbjuden var också kandidaten till riksdagen Ronny Olander från Svedala.

Vädret var något kyligt och dimmigt vid starten kl 0900 men efter en stund var både värmen,solen och deltagarna på bästa humör och tog sig med stor entusiasm sig an dagens aktivitet.

Huvudbudskapet idag var kollektivavtalets betydelse och vikten av att det finns kollektivavtal när våra ungdomar tar sitt första sommarjobb. Alltför många gånger under varje sommar får vi kontakter med ungdomar som har haft tråkiga erfarenheter från sin första kontakt med arbetslivet. Det kan vara alltifrån utebliven lön, till skador som har skett eller mycket obekväma arbetstider. Det är viktigt inte minst ur försäkringssynpunkt att det finns ett kollektivavtal om "olyckan skulle vara framme. De allra flesta arbetsgivare gör rätt för sig men det finns även de av den andre sorten.

De var många som var framme och fick material om skillnaderna mellan rött och blått i politiken och vad vi i facklig-politisk samverkan arbetar med, det lämnades information vad det blåa laget som kallar sig för alliansen avser att göra. I denna valrörelse blir det två uppgifter, dels vad socialdemokraterna vill göra i den kommande mandatperioden och dels vad våra politiska motståndare avser att göra, eftersom de inte själva pratar så öppet om t.ex deras förslag om skattesänkningar på exempelvis, 250 miljarder under två perioder. Detta skulle innebära att var 5:te anställd i offentlig sektor får lämna sitt arbete och att de som har mest förmögenhet också får mest i skattesänkningar och för "vanligt folk" blir det någon/ra hundralappar, samtidigt fördyringar och försämringar i välfärdssystemen och i arbetsrätten.

Vi som var där upplevde en positiv stämning och det var bara någon som inte tyckte som oss andra.

LO-sektionen har gjort en verklig minigolfbana och som både vuxna och barn kunde slå ett slag för kollektivavtalet, vinsten var en penna eller en godispåse till de minsta och det var uppskattat. Musikanten Mats fick som vanligt beröm av förbipasserande för skönsång och spelandet av gamla godingar. Speciellt uppskattat blev den möhippa av tjejer som stannade upp och fick höra bröllopsvals och kyrkklockor ringa från klavermaskinen.

Ronny höll några korta appeller om hur dagens politik utvecklar sig och pratade om vårt alternativ contra borgarnas. Uppskattat blev också kommunala musikskolan trumparad som passerade förbi.

Avslutningsvis kan man beskriva det som ett mycket lyckat arrangemang och det blir mera av detta i valet lovade ordföranden Sven Lindqvist och kompisarna som var där.



Folkpartiet -mera utförsäljning till det privata

För ett par månader sedan presenterade högeralliansen en gemensam lista med massutförsäljningar av statliga företag motsvarande minst 50 miljarder per år de kommande tre åren. De 150 miljarder kronorna skulle användas för att betala av på statsskulden.

– Den massiva utförsäljningen skulle innebära stora intäktsförluster för viktiga välfärdsområden. Intäkterna från de statliga bolagen motsvarade exempelvis mer än hela barnbidraget under förra året, säger näringsminister Thomas Östros.

– Utförsäljningen av SBAB kommer dessutom att leda till sämre konkurrens på lånemarknaden och bidra till höjda bolåneräntor.

– Nu ökar folkpartiet på utförsäljningslistan till 200 miljarder kronor och öppnar för att utförsäljningen ska finansiera löpande utgifter. Folkpartiet vill sälja ut mer och konsumera pengarna. Mina tidigare farhågor om högeralliansens massutförsäljning har därmed återigen besannats.

– Min uppmaning till högeralliansen är därför att tala klarspråk om hur stor del av svenska folkets egendom som ska säljas och användas för konsumtion. Finns det fler statliga bolag på högeralliansens utförsäljningslista?


Kontakt:

Håkan Carlsson, pressekreterare hos Thomas Östros, 070-8673986

2006-06-09 18:01

WM i motocross Tomelilla juni 2006

WM i morocross Tomellia juni 2006 Klicka på bilden

Här är en bild från helgens stora evenemang i Tomelilla. Nämligen WM i motocross och det skånska soc.dem. partidistriktet var där tillsammans med Tomelilla arbetarekommun. Det var som alltid spännande och se och uppleva motocrossen och soundet från cyklarna samt att få träffa jättemycket folk som är motorintresserade. Tack till ett lyckat arrangemang.

Just nu pågår insamling av namn för de som är intresserad av att köra mc-landsvägstrykare och tala för socialdemokratisk politik i Skåne i valrörelsen och som är partimedlem. Hör av dig till Ronny Olander på mobil 070-574 5113