Alkoholprovtagningen i Ystad hamn

Öppet brev till justitieminister Beatrice Ask(m)

2007-12-10


Sedan mars månad genomför Ystads hamn ett försök med frivilliga alkoholtester av förare vid färjeterminalen. De förare som vill får med hjälp av väktare möjlighet att testa sin alkoholnivå. Alkoholtesterna har inneburit att ett antal förare som har varit onyktra har överlämnats till den lokala polisen. Dessa tester upplevs som positiva av allmänheten då det har inträffat olyckor i samband med att onyktra förare har kört av färjorna och fortsatt sin färd ut på vägarna.

Rikspolisstyrelsen vill nu att alkoholtesterna ska upphöra eftersom testerna utförs av ett vaktbolag och inte av polisen. Anledningen till att ett vaktbolag utför testerna är att polismyndigheten inte har möjlighet att alkoholtesta förarna vid färjeterminalerna på grund av personalbrist. Vi anser att behovet av att testa förarnas alkoholnivå är viktigare än vem som utför testerna. Kan antalet olyckor minskas genom att väktarna genomför alkoholtesterna så är det positivt.

Att alkoholtester endast får utföras av polisen innebär i dagsläget en mycket stor begränsning eftersom polisen inte har tillräckligt med personal för att möta det behov av alkoholtester som finns. Även Kustbevakningen och Tullverket har behov av att få genomföra alkoholtester för att stoppa förare både vid landets gränser men även ute till sjöss. De förare som är påverkade av alkohol eller av droger måste stoppas så att medtrafikanterna inte utsätts för fara.

Justitieministern har nu lämnat beskedet att frågan bereds inom Regeringskansliet och att det finns förslag om att både Kustbevakningen och Tullverket ska kunna få genomföra alkoholtester. Det är naturligtvis positivt att frågan är under beredning. Men vi vet av erfarenhet att det kan ta mycket lång tid innan en fråga är färdigberedd och konkreta förslag kan presenteras. Under denna beredningstid så kan man förmoda att det kör omkring ett antal onyktra förare som inte upptäcks i de ordinarie trafikkontrollerna som polisen genomför. Vilket medför en ökad risk för medtrafikanterna. Det ligger i allmänhetens intresse att fånga upp de onyktra förare som finns ute på våra vägar. Därför behövs fler än polisen ges rätt att genomföra alkoholtester. Det måste naturligtvis ske på ett rättssäkert sätt. Men det måste finnas fler möjligheter än vad det gör idag. Vi vill därför att frågan om att vaktbolag kan få i uppdrag att utföra alkoholtester särskilt ska granskas i beredningen av Rattfylleriutredningen.

Vi vill därför fråga ministern när besked kan lämnas om hur problemet med alkoholtester ska lösas. Är det rimligt att inga tester genomförs av de förare som anländer till Ystads hamn fram till dess att frågan har utretts?


Ronny Olander
Riksdagsledamot(s)
Svedala


Göran S Persson
Riksdagsledamot(s)
Brantevik