Interpellation om flygskatten

Skånes närhet till kontinenten och dess stora tillväxtpotential är en angelägenhet för hela riket.

Den statsägda flygplatsen Sturup är idag ett viktigt transportnav för södra Sverige men också för internationell lufttrafik. Sturup konkurrerar bland annat med Köpenhamns flygplats Kastrup. Den nya flygskatten har skapat oro bland företagare, näringsliv, fackliga organisationer, anställda, region- och kommunföreträdare m.fl. i Skåne. Det finns en rädsla för att flygskatten ska skapa ofördelaktiga konkurrensvillkor för flygnäringen i Skåne. Den kan påverka arbetstillfällen negativt på Sturup. Sysselsättningen kan också beröra de verksamheter som är beroende av flygtransporter. Eftersom Skåne är den region i vårt land som ligger närmast kontinenten så är regionen känslig för internationell konkurrens. Så länge som flygskatten är nationell riskerar därför den skånska regionen att utsättas för snedvriden konkurrens från Kastrup.

Miljöstyrning är en god tanke och vi behöver effektiva metoder som bidrar till att skapa ett ekologiskt hållbart samhälle. Klimatpåverkan är dessutom miljöpolitikens kanske största utmaning och det finns goda skäl att söka finna metoder att minska utsläppen även från flyget.

Många flygbolag har aviserat att man lämnar Sturup till förmån för Kastrup om flygskatten genomförs. Jag efterfrågar en konsekvensanalys av flygskatten, inte minst ur sysselsättningssynpunkt och för näringslivsutvecklingen i denna del av Sverige. Jag har konstaterat att den regionalpolitiska hänsyn som budgeten gav utrymme för tydligen endast avser den övre halvan av Sverige

Förslaget till flygskatt ser jag ändå närmast som en nödlösning som jag hoppas blir tillfällig och kortvarig. Och att flyget i stället snarast möjligt kommer att ingå i handeln med utsläppsrätter inom EU.

Vilken beredskap har regeringen för flygskattens verkningar vad det gäller jobben, tillväxten och regional utveckling i Skåne?




………………………………………

Ronny Olander (s)






Överlämnas enligt uppdrag




Kappvändarepolitik alá moderaterna

Nu slingrar sig moderaterna igen.
Denna gång om Vab-dagarna.(vård av sjuka barn)
Deras förslag var att minska från 120 dagar till 15 dagar.
Nu har de ändrat sig och det är bra. Men var kommer nästa besparingsförslag då?
De behöver ha ihop 250 miljarder inom 2 mandatperioder. Det blir till att ta till nya dopp i badtunnan i Hogfors hemma hos Maud Olofsson eller ner till Hägglund i Bankeryd. Den gigantiska Big Bangen i form av skattesänkningar blir under mottot mest till de bästa och lite, mycket lite till låginkomsttagarna.

Ådalen för 75 år sedan

För 75 år sedan i Ådalen blev fredliga demonstranter skadade och nerskjutna till döds för att de protestera för rimliga arbetsvillkor, 5 personer mötte döden från svensk militär.
Glöm inte bort deras kamp som är vår, utan demonstera på 1maj.

Vänster eller högersida i feminismen

I går eftermiddag debatterades i riksdagen ett betänkande som heter AU6, vilket innebär att det kommer från Arbetsmarknadsutskottet och är det sjätte i ordningen detta år.
Om detta och debatten finns att läsa på
http://www.riksdagen.se
Det finns anledningen till att kolla upp läget bättre vad partierna står för eller som i detta fall, var de två blocken i svensk politik står för.
Det är helt uppenbart att det finns en vänster sida i feminism och en högerallians med de fyra borgeliga partierna i.
Jag trodde vid något tillfälle att det kunde finnas en möjligthet över partigränserna för kvinnorna i Sverige skull, försöka hitta former för att stärka deras möjligheter i arbets som privatlivet men det verkar inte så.
Ideologin skiljer även här markant hur samhället skall utvecklas, så gå gärna in och läs protokollet från gårdagens debatt.


Vård av barn enligt högermoderaterna

Moderaterna föreslår av det skall göras en sänkning från dagens 120 dagar VAB till 15 dagar.
Det skall  löna sig att arbeta istället för att leva på bidrag. Vad menar nymoderaterna?

Högerregeringen backar i Frankrike men inte centern i Sverige

Högerregeringen i Frankrike backar från förslaget om att unga människor under 26 år inte skulle ha någon anställningstrygghet. Förslaget ändrades till att bara vara 1 år men har nu dragits tillbaka helt.
Men centerpartiet härhemma i Sverige rubbar ingen i sin uppfattning. Liknande förslag arbetar de för här hemma. En stilla undran är-varför skulle just ungdommar utpekas som de som inte skulle ha någon trygghet på jobbet.
Det finns tillräcklig med olika anställningsformer som redan idag möjliggör anställningar med prövotid. Det behövs inte fler utan snarare färre.
ungdommar är den grupp i samhället som faktiskt behöver mera fasta anställningar som gör att de kan få en bostad, låna på banken etc. De skall etableras på arbetsmarknaden och i livet.
Därför behövs inte centerns förslag.

En ny dag födas och borgarna har nya skattesänkningar

Inte en ny dag utan att borgarnas högerallians har nya skattesänkningar. Man undrar bara vad och vem som skall betala den generella välfärden. Den som inte har den fetaste plånbocken kommer inte snart långt i borgarnas drömvärld.

Tur eller otur

Många debattörer, inte minst i massmedia påstår att det handlar bara om att socialdemokraterna har tur i politiken och att borgarna haft otur när de har varit i regeringställning.
Om det nu vore så enkelt med politiken, men det är smartare att rösta på ett lag som har tur istället för ett som har otur hela tiden.
Rösta därför på orginalet arbetarepartiet socialdemokraterna och inte blåkopian arbetarepartiet moderaterna som de numera vill kalla sig.

Jämställd fördelning

Det är en viktig samhällsfråga att tilltron till sjukvården och forskningen är så stor som möjligt och att den är väl förankrad hos medborgarna. Annars kan det bli svårt att leva upp till vad som står i sjukvårslagen om att vården ska vara av god kvalitet och tillgodose patientens behov av trygghet.

Det är därför angeläget att det fortgående utvärderas huruvida sjukvård och forskning bedrivs på lika villkor ur ett könsperspektiv samt hur medel fördelas mellan mäns och kvinnors sjukdomar.


Glöm inte bort!

Kom ihåg att i det dagliga samtalet mellan människor ta fram de viktigaste honnörsorden och vad vi skall kämpa för tillsammans i facklig –politisk samverkan nämligen.
Generell välfärdspolitik, alltså vård, skola, omsorg och boendet samt betala skatt efter bärighet.
Gäller alltjämt och skall så göra i framtiden