Utförsäljningen av statliga bolag börjar!

Nu spekuleras det om utförsäljningen av statliga bolag. Företrädare för högeralliansen har uttalat sig positiv.
Statliga företag för en 150 miljarder kronor kommer under kommande år att bjudas ut till försäljning.
Först ut tycks Telia Sonera vara.
När allt är utförsäljt och pengarna borta. Vad äger då svenska folket gemensamt tillsammans?

Pressmeddelande från Byggnads

 
2006-09-11
Pressmeddelande: Sex gånger fler arbetslösa när Maud var i regeringskansliet

I augusti var 4 236 av medlemmarna i Byggnads a-kassa arbetslösa. Det är 1 031 färre än för en månad sedan och 1 999 färre än för ett år sedan.

För tolv år sedan – under Bildts sista dagar som statsminister, Maud Olofssons som politiskt sakkunnig i arbetsmarknadsdepartementet och de tre andra borgerliga partiledarna i riksdagen - var 30 074 arbetslösa jämfört med 4 236 personer i dag.

Uttryckt i procent var arbetslösheten i augusti i år 4,3 procent, i juli 5,4 procent, i augusti i fjol 6,3 procent och under borgerliga regeringens sista augustimånad 24,9 procent.

Byggarbetslösheten var alltså sex gånger så stor när de borgerliga regerade som nu.

- Trots de goda byggtiderna drabbas ändå många byggnadsarbetare av arbetslöshet, dessbättre ofta kortvarig. Cirka 20 000 av medlemmarna har varit arbetslösa en eller flera gånger hittills i år, säger Byggnads ordförande Hans Tilly. Det visar att många är tillfälligt anställda och att det är lätt att säga upp personal. Men också att a-kassan fungerar som en övergångsförsäkring.

- Mot denna bakgrund är det utmanande att de borgerliga vill försämra anställningsskyddet och sänka ersättningen från a-kassan, fortsätter Hans Tilly. I dag motsvarar a-kassan bara hälften av lönen för allt fler av våra medlemmar. Att sänka a-kassan på borgerligt vis är utmanande, att höja den är däremot välfärdspolitik. En sänkning av a-kassan leder dessutom till en press nedåt på lönerna.

I augusti i år var 1,3 procent av medlemmarna sysselsatta i arbetsmarknadspolitiska åtgärder. Dessa räknas inte bland de arbetslösa. För 12 år sedan var motsvarande siffra 7,8 procent.

Ytterligare information:
www.byggnads.se (arbetslöshetssiffror)
Förbundsordförande Hans Tilly 08-7284810, 070-552 67 40
Utredningschef Anders Bäckström 08-7284990, 070-555 26 99


Centers visioner om en ny arbetsrätt

Mauds visioner ”Lägre löner om företaget går dåligt.Utländsk arbetskraft kan komma hit och jobba med lägre löner än svenska avtal.Ungdomar ska inte ha samma anställningsskydd som andra.”Politiske analytikern Anders Jonsson sammanfattar centerledaren Maud Olofsson syn på arbetsrätten i Expressen den 1 september 2006.