Studieresa till Thailand och Australien

Jag har precis kommit hem från en resa med ett av riksdagens utskott, nämligen socialförsäkringsutskottet. Kritiken var innan avfärd varför reser riksdagens utskott så långt bort med tanke på utsläpp från flygplan och varför bara inte resa inom Europa, England Canada eller USA för dessa länder påverkar oss mest.
Då kan man undra varför regeringens representanter reser till Australien för att studera deras välfärdssystem och vad är tanken bakom detta?
Det finns många kloka synpunkter hemma från, dock undrar man ibland om inte de som skall stifta lagarna nämligen riksdagsledamöterna också skall följa vad som händer i en mer och mer globaliserad värld.
Detta innebär både att ta emot besök här hemma i riksdagen från utländska delegationer och själv på plats se vad som händer som påverkar oss.
Detta kan alltid någon tala om försvar av gjorde resor, men det handlar inte om detta. Så länge vi har det demokratiska systemet vi har hoppas jag innerligt att man står emot pratet om att inte resa.
Men därmed inte sagt att studieresorna skall granskas kritiskt.
Tänker skriva några gånger om upplevelserna. Detta är första inlägget.
Först åkte jag och en kollega till mig några dagar innan för att på plats besöka dels svenska ambassaden i Bangkok samt svenska kyrkan i utlandet i Bangkok.
Vid dessa båda besök under två dagar fick vi en ingående erfarenhetsutbytet av hur våra socialförsäkringssystem fungera eller icke gör.
Ungefär 400 000 svenskar besök Thailand varje år och många utav dem som vistas en längre tid i landet över 45 dagar har ingen aning om att hemförsäkringen inte längre gäller.
Har en stor uppgift för försäkringsbolagen att informera om samt resebyråerna. Funderar på att skriva en motion nu till hösten om detta.
Information om zunamikatastrofen var också en mycket stark upplevelse och jag vill tacka både ambassaden och svenska kyrkan för deras ingående information om hur det gick till. Återkommer strax till del 2