Littorin ge besked om Lavalldomen och svenskt kollektivavtal den 13 maj 08

Littorin ge besked om kollektivavtalen innan EU-fördraget antas

Pressmeddelande 2008-04-07

Sven Otto Littorin måste ge besked om lagförändringar som är nödvändiga för att värna de svenska kollektivavtalen, innan riksdagen antar EU-fördraget. Det kräver socialdemokratiska riksdagsledamöter med facklig bakgrund inom Byggnads och Kommunal, mot bakgrund av EG-domstolens dom i Laval/Vaxholmsmålet.

Det är Hans Stenberg, Lars Mejern Larsson, Ronny Olander, Claes-Göran Brandin och Anneli Särnblad som i interpellationer till arbetsmarknadsministern skriver att EG-domstolens dom i Laval/Vaxholmsmålet i december förra året var ett hårt slag mot den svenska modellen med ansvartagande fackföreningar och starka kollektivavtal.

"Själva grunden för vårt EU-medlemskap var att den svenska modellen på arbetsmarknaden skulle lämnas orörd. Detta var också utgångspunkten för en majoritet av svenska folket som röstade ja till medlemskapet. I och med EG-domstolens dom är dessa förutsättningar rubbade. Det krävs nu snabba förändringar i den svenska lagstiftningen för att garantera att svenska löner och arbetsvillkor ska gälla för allt arbete i Sverige." skriver de i interpellationerna.

De socialdemokratiska riksdagsledamöterna frågar om Sven Otto Littorin kommer att genomföra de lagstiftningsförändringar som är nödvändiga för att svenska kollektivavtal ska kunna tillämpas fullt ut för allt arbete inom Sverige och om han i så fall avser att lämna besked innan arbetsdomstolen avgör Laval/Vaxholmsmlet och innan EU:s nya fördrag ska antas av den svenska riksdagen. En fråga ställs också om ministern avser verka för att EU-draget kompletteras med en social klausul.

För mer information
Daniel Holmberg
Regional pressekreterare
070-3001825
[email protected]