Göran Persson i partiledaredebatten

Höstens val blir ett vägval för Sverige. Detta kunde konstateras under partiledardebatten som hölls i riksdagen onsdagen den 15 juni. Vår politik med ökad social trygghet och rättvis fördelning står mot högeralliansens politik för ökade klyftor och nedmontering av den gemensamma välfärden.

Under debattens gång lyfte Göran Persson fram visioner om framtiden medan Fredrik Reinfeldt och högeralliansen mest ägnade sig åt svartmålning och undvek att svara på frågor om den egna politiken. Någon förklaring på varför vi ska sänka skatten med 250 miljarder – så att var femte skattekrona försvinner från vår gemensamma kassa – uteblev helt.

Göran Persson däremot koncentrerade sig på att förtydliga att den socialdemokratiska politiken går ut på att bygga ett Sverige där människor vågar satsa nytt. Detta gör Sverige starkt och konkurrenskraftigt. Moderaternas och högeralliansens skattesänkningar och nedskärningar i vår gemensamma trygghet skapar istället klyftor i samhället, en politik som innebär att grupp ställs mot grupp där de som har det sämst ställt får det ännu sämre.

Göran Persson riktade också fokus mot hur vi kan förbättra välfärden nu när det går så bra för Sverige, samtidigt som Fredrik Reinfeldt och högeralliansen förespråkar en försämring av tryggheten för sjuka och arbetslösa. ”Vi socialdemokrater vill fortsätta att satsa på barnen och göra Sverige till världens bästa land att åldras i”, fortsatte Göran Persson. Detta står i stark kontrast till moderaternas politik som skulle resultera i en bestraffning av bland andra förtidspensionärer genom att försämra deras ålderspension och ge dem högre skatter än de som arbetar. Utöver detta vill moderaterna dessutom höja avgifterna för medicin och sjukvård.

På det hela taget kan partiledardebatten sammanfattas med löftet att den moderatstyrda högeralliansens politik kommer att lämna många människor i sticket. Det kan vi socialdemokrater aldrig acceptera. I vårt Sverige ska alla med. Ingen ska lämnas efter.

2006-06-15 15:04

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress:

URL:

Kommentar:

Trackback