Konsumentpolitik om märkning av livsmedel

Svar på fråga 2006/07:510 av Ronny Olander (s) Granskning av missvisande märkning av livsmedel

 

Ronny Olander har frågat  integrations- och jämställdhetsminister Nyamko Sabuni vad hon avser att göra för att påskynda och intensifiera granskningen av missvisande märkning av livsmedel.

 

Arbetet inom regeringen är så fördelat att det är jag som skall svara på frågan.

 

Märkningsreglerna för livsmedel är harmoniserade inom EU. Samma regler gäller för samtliga livsmedel oavsett om det är fråga om märkes-varor eller egna varumärken. Det är inte obligatoriskt att ange råvarornas ursprung, utom i vissa specialfall, t.ex. för nötkött. Däremot skall alla ingredienser anges och det finns särskilda regler som specificerar att ingredienser som är kända för att orsaka allergier eller överkänslighet alltid skall anges.

 

Regeringens uppdrag till Livsmedelsverket att genomföra dels en infor-mationssatsning och dels ett nationellt tillsynsprojekt om livsmedels-märkning skall redovisas i samband med årsredovisningen  för år 2006. Regeringen anser att det är angeläget att öka kunskapen om och efter-levnaden av både obligatoriska och frivilliga märkningsregler samt att minska risken för att konsumenterna blir vilseledda. Efter Livsmedels-verkets slutredovisning kommer jag att ta ställning till om ytterligare åtgärder behövs.

 

Stockholm den 24 januari 2007

   

Eskil Erlandsson


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress:

URL:

Kommentar:

Trackback