Roskildefreden för 350 år sedan

Här finner du frågan som jag ställde till regeringen om händelserna i Roskilde för 350 år sedan

Skriftlig fråga 2007/08:894

den 5 mars

Fråga

2007/08:894 350-årsminnet av freden i Roskilde

av Ronny Olander (s)

till statsminister Fredrik Reinfeldt (m)

Den 26 februari 1658 undertecknades fredsfördraget mellan Danmark och Sverige i Roskilde. Danmark förlorade en tredjedel av sitt rike och Sverige erhöll som "krigsbyte" bland annat Skåne, Halland, Blekinge och Bohuslän. Med några undantag fick Sverige då sina nuvarande gränser.

Det är således i år 350 år sedan denna för såväl Sverige som Danmark värdefulla fred slöts. Vikten av denna fred kan inte nog understrykas. Landskapen Skåne, Blekinge, Halland och Bohuslän - och dess befolkningar - blev svenska. Integrationen i det svenska samhället har sedan dess framgångsrikt utvecklats. Under de senaste åren har dessutom integrationen och utbytet mellan de båda fredsslutande grannländerna ökat avsevärt genom den allt intimare samverkan och regionutveckling som sker i Öresundsregionen.

350-årsminnet av freden i Roskilde uppmärksammas i Danmark bland annat i form av utställningar i Roskilde. I Sverige uppmärksammas freden regionalt i form av olika aktiviteter, bland annat i Skåne, Blekinge och Bohuslän. Eftersom freden i Roskilde kom att spela en avgörande roll för formandet av Sveriges nuvarande gränser, integration och identitet borde minnet av denna 350-åriga fred uppmärksammas på nationell nivå genom någon form av "bemärkelse". Ett jämförbart exempel är 100-årsminnet av unionsupplösningen med Norge 1905, som ju på olika sätt högtidlighölls på nationell nivå i Sverige 2005.

Jag vill därför fråga statsministern vilka åtgärder han avser att vidta för att på nationell nivå uppmärksamma 350-årsminnet av freden i Roskilde 1658 då Sverige i princip fick sina nuvarande gränser.


Inkom: 2008-03-05
Överlämnad till Utrikesminister Carl Bildt (m).
Besvarad: 2008-03-12



Läs svaret här nere


Svar på skriftlig fråga 2007/08:894

den 12 mars

Svar på frågorna

2007/08:894 350-årsminnet av freden i Roskilde

2007/08:917 Uppmärksammande av Roskildefreden

Utrikesminister Carl Bildt

Christin Hagberg och Ronny Olander har frågat statsministern vilka åtgärder han avser att vidta för att uppmärksamma 350-årsminnet av Roskildefreden. Frågorna har överlämnats till mig och jag besvarar dem i ett gemensamt svar. Jag vill också hänvisa till mitt svar i förra veckan på en liknande fråga från riksdagsledamoten Hans Wallmark.

Frågeställarna erinrar om märkesåret 1809 och markerandet av upplösningen av unionen mellan Norge och Sverige 1905. Planeringen av märkesåret 1809 sker i nära svenskt-finskt samarbete och detsamma gällde för Norge vid markerandet av unionsupplösningen.

Ronny Olander framhåller i sin fråga att 350-årsminnet av Roskildefreden uppmärksammades i Roskilde. På årsdagen av freden, den 26 februari, hölls en minnesgudstjänst i Roskilde domkyrka. Efter gudstjänsten öppnades en utställning om freden på Roskilde museum. Kronprins Frederik och danske kulturministern Brian Mikkelsen deltog i högtidligheterna. Sverige representerades av ambassadör Lars Grundberg, som invigningstalade på utställningen. Ambassadör Grundberg deltog även i slutet av oktober tillsammans med svensk militär i 350-årsminnet av den svenska arméns stormning av dåvarande Frederiksodde på Jylland.

I mitt tidigare svar till Hans Wallmark beskrev jag några av de arrangemang som svenska  kulturinstitutioner avser att genomföra under innevarande år för att fästa uppmärksamhet på freden i Roskilde.

Såväl Christin Hagberg som Ronny Olander framhåller att en gemensam region kring Öresund håller på att växa fram. Jag delar helt synen på det positiva i denna utveckling. Integrationen i Öresundsregionen innebär att danskar och svenskar kommer nära varandra i det dagliga livet, att den ekonomiska tillväxten stärks och att invånarna i regionen får större valfrihet, inte minst vad gäller arbetsmöjligheter.


Inkom: 2008-03-05
Överlämnad till Utrikesminister Carl Bildt (m).
Besvarad: 2008-03-12


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress:

URL:

Kommentar:

Trackback