Fastighetsskatten vara eller ej.

Vid deklarationen i våras fick småhusägarna runt om i landet se det nya taxeringsvärdet för sina hus. Många fick en obehaglig överraskning, när de fick se att fastighetsskatten var höjd. Löftet från de borgerliga partierna i valrörelsen var att slopa fastighetsskatten.
I stället för att slopa fastighetsskatten som den borgerliga regeringen lovade i valrörelsen så har just denna skatt höjts i landets samtliga kommuner. Vid 2009 års taxering av småhus stiger taxeringsvärdena med 32 procent och som en följd av detta så kommer skatten att höjas för 58 procent av landets småhusägare. Detta framkommer i den rapport som SCB har utfört på uppmaning av Villaägarna.

Inför valet 2006 var borgarna eniga om att fastighetsskatten var en orättvis och orättfärdig skatt som skulle tas bort, för alla. Effekten blev inte den avsedda. Istället kan vi konstatera att fastighetsskatten blev högre för de som behövde det minst.


I Finanspolitiska rådets rapport "Svensk finanspolitik" ger nationalekonomen Lars Calmfors svidande kritik mot flera av borgarnas ekonomiska reformer. Calmfors konstaterar att sänkningen av fastighetskatten bidrar till en ökad inkomst- och förmögenhetsspridning utan att ge några sysselsättningsvinster. Var ligger rättvisan i den politiken?
Stabilitet och förutsägbarhet är två av de viktigaste faktorerna för att vi ska kunna ha en bra privatekonomi och bygga för framtiden.


Mona Sahlin gav tydliga besked i sitt tal under Almedalsveckan på Gotland, med en socialdemokratisk regering kommer inte att fastighetskatten höjas för vanliga villaägare. Däremot kommer skatten att höjas med en procent för de fastigheter som är taxerade till över fem miljoner kronor.


Vi vill även återinföra begränsningsregeln om max fyra procent av inkomsten i fastighetsskatt. Det är positivt för de fastighetsägare som har låga inkomster. Vi är övertygade om att det finns en bred uppslutning bakom ett sådant förslag.

För trots att vi hela tiden ställt oss kritiska till borgarnas nya fastighetsskattsystem, tror vi inte det är en hållbar lösning att byta system så fort den politiska makten skiftar. Vi vill ha en kontinuitet den svenska politiken.

De borgerligas omvända Robin Hood politik fortsätter. Det var många som trodde på de borgerliga partiernas löften om sänkt fastighetsskatt. Majoriteten av dem har anledning till att känna sig grundlurade idag. Det hjälpte inte dem som behövde det mest, låg och - medelinkomsttagare.


Fastighetsskattereformen är ett nytt pinsamt politiskt nederlag för borgarna. De kommer aldrig stå på medelsvenssons sida, de är och kommer alltid vara ett parti för de välbärgade få.


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress:

URL:

Kommentar:

Trackback