Regionpolitik Skåne-jämställdhet

Män tjänar mer än kvinnor i så gott som alla sammanhang i samhället. Oavsett om man jämför män och kvinnor med samma arbetsgivare, inom samma yrkeskategori eller mellan likvärdiga yrkeskategorier kommer männen ut som vinnare. Kvinnor diskrimineras på arbetsmarknaden vid såväl anställning, lönesättning som befordransmöjligheter. Detta är en av vår tids viktigaste frågor och både politiker, arbetsgivare och fackliga organisationer har ett ansvar för att förbättra villkoren för kvinnor. I vår roll som politiker och även arbetsgivare inom Region Skåne ska vi ta vårt ansvar.

I förslaget till budget för Region Skåne 2007 har vi i majoriteten valt att satsa 40 miljoner kronor på rättvisare löner. Det är pengar som går utöver det ordinarie löneutrymmet och ska användas till att höja de lägsta lönerna samt för att få bort osakliga löneskillnader på grund av kön.

Enligt diskrimineringslagstiftningen får inte osakliga löneskillnader på grund av kön förekomma. Likvärdiga jobb ska ge lika lön. Undantag från huvudregeln medges om det är motiverat utifrån marknadsmässiga skäl. Sakligt motiverade löneskillnader på grund av kön är alltså tillåtet. Det ska tilläggas att dessa löneskillnader alltid utfaller till mansdominerade yrkesgruppers fördel.

Sådana undantag finns i Region Skåne idag i det arbete vi bedriver för jämställda löner. Detta kan möjligtvis vara sakligt i juridisk mening, men det kan aldrig vara rättvist. Det finns goda skäl att börja åtgärda denna orättvisa.

Med en satsning på 40 miljoner kronor kan vi göra två saker. Vi kan höja lönen för de lägst avlönade grupperna inom vården. Den som utför ett viktigt jobb för regionen ska ha skäligt betalt. Vi kan därutöver påbörja ett arbete som ser till att få bort de löneskillnader som finns mellan män och kvinnor, ”sakliga” eller ej. Då det totalt sett handlar om väldigt stora belopp är det inte möjligt att åtgärda alla orättvisa löneskillnader på en gång. Det är istället ett arbete som kommer att bedrivas på lång sikt och i samarbete med de fackliga organisationerna.

Lika viktigt som en rättvis lönesättning är rätten till en heltidslön. En bra månadslön på pappret blir snabbt svår att försörja sig på för den som jobbar deltid. Även i den frågan visar det sig att kvinnor är missgynnade. Den orättvisa som redan finns i lönesättningen förstärks av att ett stort antal deltidsanställningar i kvinnodominerade yrkesgrupper. Vi fortsätter därför arbetet med att kunna erbjuda alla som så önskar en heltidstjänst. Av ca 1300 deltidsanställda som önskat ökad tjänstgöringsgrad har drygt 1000 kunnat erbjudas heltid. Uppdraget att erbjuda även resterande heltid ligger kvar och nya tjänster som utlyses ska vara heltid.

En aktiv personalpolitik måste givetvis vara aktiv på bred front. Målet är att alla våra anställda ska vara friska och välmående, kunniga och trygga. Tillsammans med personalen ska vi ständigt förbättra våra arbetsplatser. De enskilt viktigaste faktorerna för låga sjukskrivningstal på en arbetsplats är lönen, arbetsmiljön och arbetets innehåll. Den som känner att man har ett uppskattat jobb där man får trivas och känna sig trygg och kan utföra saker som känns viktiga och utvecklande är i lägre grad sjukskriven än den som upplever det motsatta. Det är egentligen inte särskilt konstigt. Det är därför våra satsningar i stor utsträckning riktar sig mot de lågavlönade och lågutbildade yrkesgrupperna.

Goda villkor för vår personal är en förutsättning för att vi ska kunna erbjuda bästa möjliga service och sjukvård till skåningarna. Därför är alla våra prioriteringar, såsom rätt till heltid, friskvård, bättre möjligheter till kompetensutveckling och minskad sjukfrånvaro prioriteringar som kommer alla skåningar till del. En rättvis lön och en trygg anställning är inte minst viktig för trivseln på den egna arbetsplatsen.

I borgarnas budgetförslag i Region Skåne talas det i vanlig ordning mer om hur anställda ska kunna starta eget än om hur vi som stor arbetsgivare ska ta vårt ansvar för personalpolitik och jämställdhet i Region Skåne med 33 000 anställda. Vi vill genom vårt budgetförslag fortsätta utveckla den personalpolitik som vi har inlett denna mandatperiod. Vi har minskat sjukfrånvaron, om än allt för långsamt. Vi har erbjudit våra anställda som så önskar en heltidstjänst. Vi satsar 40 miljoner extra för jämställda och rättvisa löner. Detta är en del av vår politik för att skapa trygga, attraktiva och utvecklande arbetsplatser.

Rikard Larsson, regionråd (s) med ansvar för personal
Bo Lindquist (v), ledamot personalberedningen
Monika Ekström (mp), ledamot regionfullmäktige


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress:

URL:

Kommentar:

Trackback